Napravite Sami Dekorativne Sveće

by Mirjanče on 17/02/2011 · 8 comments

Mnogo sitnica za dekoraciju svog doma ili za poklon dragoj osobi možete napraviti sami. Jedna od takvih stvarčica su i dekorativne svećice. Na jednostavan način ih možete napraviti uz malo uloženog novca za materijal. Za uradi sam sveće potreban je vosak ili parafin, boje (najbolje je koristiti boje za parafin, mada možete upotrebiti prehrambene boje), posude, odnosno modle u koje ćete izliti materijal i fitilj.

Uradi Sam - Dekorativne Svećice

Uradi Sam - Dekorativne Svećice

Staru metalnu posudu upotrebite da u njoj otopite parafin. Kada se parafin ugreje dolijte nekoliko kapi boje u zavisnosti od toga koliko intenzivnu boju želite. Mešajte drvenim štapićem i kada se sve lepo sjedini dodajte aromu ukoliko želite da sveća miriše. Otopljenu masu sipajte u prethodno pripremljen kalup. Kalup može biti plastičan ali se u njega ne sme sipati vreo vosak da se kalup ne bi deformisao. Kalup u koji izlivate masu treba da bude čist kako se ne bi ostaci prljvštine ili prethodno pravljene sveće zadržali na onoj koju pravite. Čim sipate masu u kalup, dodajte parče fitilja, ako je vosak suviše tečan da bi fitilj mogao da stoji, sačekajte koji minut da se prohladi (ali ne i ohladi). U zavisnosti od temperature na kojoj se hladi, sveća će biti gotova za sat ili nekoliko sati.

Dekorativne Svecice

Dekorativne Svećice Iz Kalupa Za Kolače

Da biste napravili sveću u obliku zvezde, srca ili cveta možete koristiti plastične modle za kolače kao kalup. Podrazumeva se da te modle više nikada ne upotrebljavate za kolače. Kalup koji izgleda kao obruč obavijte alu- folijom, tako da improvizujete dno. Gornja strana kalupa ostaje otvorena pa možete naliti masu. Kada se masa ohladi okrenite kalup i blago pogurajte sa donje strane gde je nalepljena folija. Ako je masa lepo ohlađena i nalivena u čist kalup, sveća će sa lakoćom ispasti iz kalupa.

Uradi Sam - Sveće U Kalupu Za Kolače

Uradi Sam - Sveće U Kalupu Za Kolače

Dekorativne Svećice Iz Dna Flaše

Dekorativnu sveću u obliku cvetića možete izliti u kalupu koji je napravljen od dna plastične flaše. Isecite dno plastične flaše, operite ga i osušite. Nalijte vosak tako da prekrijete sve neravnine sa dna ( sloj bi trebalo da bude debljine oko 3cm ). Kada se masa ohladi, okrenite kalup i pritisnite sa donje strane. Za ovakvu sveću u topao vosak stavite čačkalicu na sredini mase. Kad se masa ohladi, čačkalicu izvadite i stavite fitilj (pošto će gornji deo sveće biti onaj koji je donji deo kada izlivate masu).

Uradi Sam - Sveće U Dnu Flaše

Uradi Sam - Sveće U Dnu Flaše

Dekorativne Svećice U Testu

Sveće možete praviti, odnosno izliti u modli koju ste sami napravili od testa. Potrebno je da umesite brašno i vodu dok ne napravite masu koju možete da oblikujete. Razvucite testo i napravite ružice ili dekorativne posude nalik korpicama. Kada napravite željene oblike, testo stavite na pečenje. Gotove modele koje ste napravili od testa napunite masom za sveću i stavite fitilj. Proizvode od testa možete obojiti nakon pečenja ili ih ukrasiti šljokicama.

Uradi Sam - Sveće U Testu

Uradi Sam - Sveće U Testu

Dodaci Za Ukrašavanje Sveća

Kako bi sveće koje pravite izgledale zanimljivije, možete u sam kalup, pre izlivanja dodati kamenčiće ili školjke. Masa će povezati ove elemente, a oni će krasiti svećicu pri dnu, vrhu ili sa bočne strane. Za ukrašavanje sveća takođe možete koristiti šljokice ili ukrase od voska. U plastičnu posudu za pravljenje leda nalijte vosak (bez fitilja). Kada se ohladi, u zavisnosti od toga kakav je kalup, dobićete voštane kockice, srca ili zvezdice. Ovakve figurice možete dodati poluohlađenom vosku koji ste nalili u najobičniju jogurtsku čašiću (vosak u čaši treba da ima fitilj).

Lepo se zabavite dok kreirate sopstvene uradi sam sveće koje možete pokoniti dragoj osobi ili ih koristiti kao dekoraciju u sopstvenom domu. Pažljivo postupajte sa vrelim voskom ili parafinom kako se ne biste opekli. Takođe Vam skrećemo pažnju da dok pravite sveće držite otvoren prozor zbog isparenja koja se oslobađaju topljenjem parafina.

{ 7 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: