Estetska I Funkcionalna Uloga Zavese U Prostoru

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Veliki uticaj na enterijer svakog stambenog pa i poslovnog prostora imaju zavese koje se u njemu nalaze. Estetski posmatrano, zavese mogu biti u potpunosti neutralne i svojim dezenom dopustiti isticanje nekog komada nameštaja ili dekorativnog predmeta u prostoru, ali mogu razbiti monotoniju u prostoru svojim raskošnim izgledom, jarkom bojom, dezenom. Pored estetskog uticaja, zavese mogu biti izuzetno funkcionalne, na šta posebno treba obratiti pažnju ukoliko prozor nema dodatnu zaštitu koja čuva intimu prostora i usput štiti od dnevne svetlosti.

Zavese - Kucne Carolije

Zavese Za Dnevnu Sobu

U zavisnosti od dominantne boje i stila u kome je uređen dnevni boravak treba izabrati zavese za ovaj prostor. Ukoliko je ovaj prostor prilično opterećen bojama i različitim dezenima, poželjno je da zavese za dnevnu sobu budu  jednobojne i to u boji nekog komada nameštaja, odnosno mebla koji se već nalazi u sobi. Boja zavesa može biti jednaka boji tepiha, garniture za sedenje ili zidova. Ukoliko zavese za dnevnu sobu imaju naglašen dezen, prostor će delovati skladno ako se takav dezen nađe na dekorativnim jastucima ili nekom drugom dekorativnom predmetu.

Zavese za dnevnu sobu bi trebalo da budu prozirne kako bi dnevni boravak bio dovaljno osvetljen. Međutim ukoliko, naročito u letnjim mesecima, ima potrebe za zaštitom od spoljnog uticaja kako bi temperatura u prostoru i količina svetlosti bile prijatne, treba se odlučiti za zavesu od debljeg materjala svetlih nijansi.

Panel i Rolo Zavese

Panel i Rolo Zavese

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Zavese Za Spavaću Sobu

Zavese za spavaću sobu pored estetskog uticaja na prostor, treba da očuvaju intimu ovog dela doma. Ako prozori već imaju kapke ili roletne, zavese za spavaću sobu mogu biti prozirne u bojama i dezenu koji odgovara stilu u kome je uređena spavaća soba. Međutim, ukoliko je potrebno da se zavesama obezbedi zaklon od pogleda, treba odabrati zavesu izrađenu od neprovidnog materjala ili napraviti kombinaciju providnih i neprovidnih materjala.

Boja i dezen zavese za spavaću sobu bi trebalo da odgovaraju boji jastuka, prekrivača ili baldihina. Enterijer spavaće sobe treba da deluje umirujuće pa tako i boje zavese treba da budu pastelne i da deluju opuštajuće.

Vertikalno i Horizontalno Trakaste Zavese

Vertikalno i Horizontalno Trakaste Zavese

Zavisnosno od stila u kome je uređen prostor i zavisno od funkcionalnosti koju zavesa treba da ima možete se odlučiti za jednobojne ili višebojne zavese, providne ili neprovidne, vertikalno ili horizontalno trakaste zavese, draperije, panelne ili rolo zavese pa čak i za zavese napravljene od perli koje pre svega imaju dekorativnu ulogu.

Prilikom odabira materjala od koga je zavesa napravljena, treba se informisati o održavanju i o zapaljivosti materjala. Naime, u prostorijama u kojima ima duvanskog dima ili u prostorijama koje su spojene sa kuhinjom, treba staviti zavese napravljene od materjala koji ne upijaju mirise ili od materjala koji se lako održavaju, dok se zbog smanjenja rizika od požara valja odlučiti za zavese napravljene od materjala koji nije zapaljiv.

Na izgled enterijera utiče svaki komad nameštaja, dekorativni predmet i svaka boja koja se u njemu nalazi. Prilikom odabira boja i dezena koji krase velike površine poput zida ili zavese, treba dobro promisliti o efektu koji će biti proizvod izbora. Vrsta, boja i dezen zavese moraju u potpunosti odgovarati prostoru kako ne bi narušile njegov izgled i kako ne bi negativno uticale na ugodnost ambijenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *