Kako Da Sami Napravite Tabure

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Za uređenje stana je potrebno izdvojiti dosta novca, pa nije loše ako pri tom uštedite na nekim sitnicama i komadima nameštaja tako što ćete ih napraviti sami. Kućne Čarolije Vam pokazuju kako možete sami da  napravite tabure.  Ovo je komad nameštaja koji će Vam dobro doći bilo da se radi o uređenju dnevne sobe, dečije sobe, spavaće sobe, hodnika, ili terase.  Tabure ne zauzima puno mesta, a uvek će dobro poslužiti kada Vam zafale stolice ili jednostavno da naslonite noge kad se zavalite u fotelju.

Vama koji želite da budete sami svoji majstori i pri tom uštedite nudimo nekoliko ideja kako da napravite tabure. U zavisnosti od toga kakav tabure želite, pravljenje može biti vrlo jednostavno, uz malo materjala i malo truda.

Kucne Carolije - Napravite Sami Tabure

Ono što je neophodno za tabure koje pravite je podloga koju ćete kasnije obložiti tkaninom. Podloga može biti najjednostavnije napravljena od plastične gajbice, koju ćete obložiti sunđerom sa gornje strane i obložiti navlakom. Drugi način da napravite podlogu jeste da ušrafite letvice tako da od njih napravite konstrukciju koju ćete obložiti sa gornje strane ivericom ili šper pločom, zatim suđerom, pa obložiti presvlakom. Ukoliko želite da napravite tabure dimenzija 50 x 55 x 50, za podlogu Vam je potrebno 12 letvica od kojih 4 uspravne treba da imaju dužinu od 50 cm, a ostalih 8 koje će biti vodoravno postavljene treba da budu kraće od 50 cm onoliko kolika je debljina letvice. Na primer: ako je debljina letvice koju koristite 3 x 3 cm kraće letvice treba da imaju dužinu od 44 cm. Kada napravite konstukciju tako što spojite letvice, sa gornje strane, postavite parče iverice ili šper ploče takođe dimenzija 50 x 50 cm. Spoljne stranice, kao i donju stranicu, možete zatvoriti nekim čvrstim kartonom, lesonitom ili šper pločom. Isecite stranice dimenzija 50 x 50 cm i zakucajte ih ili zalepite lepkom za drvo za konstrukciju. Tako dobijenu kocku sa gornje strane oblepite sunđerom. Poželjno je da debljina sunđera bude 5 cm, ali ako imate neki tanji sunđer možete ga slojevito ređati dok ne dobijete željenu debljinu. Sunđer za tabure secite po dimenzijama sedećeg dela ( u ovom primeru dimezije sunđera bi bile 50 x 50 cm).

Sledeći korak je pravljenje presvlake kojom ćete obložiti  tabure. Dimenzije platna koje Vam je potrebno za pravljenje presvlake zavise od oblika i dimenzija podloge za tabure. Za šivenje presvlake možete kupiti platno ali možete upotrebiti i neku tkaninu koju imate u kući. Možete upotrebiti oštećeni prekrivač pa čak i oštećenu garderobu (naročito farmerice ili odeću od somota), ili bilo kakvo drugo jače platno koje imate. Dovoljno je da isečete oštećene komade tkanine, a od čitavih komada napravite stranice za tabure. Uz lepe šavove možete kombinovati različite vrste tkanina za dobijanje željenih dimenzija presvlake. Kada krojite presvlaku vodite računa o dimenzijama. Dimenzije stranica platna od kojih ćete sašiti presvlaku za tabure treba da budu duže od visine podloge obložene sunđerom barem za 5  cm kako biste mogli da zakucate presvlaku sa donje strane. Takođe treba da budu šire od dimenzija podloge barem za 2 cm kako pri šivenju šav ne bi smanjio presvlaku. Ovakvo sečenje treba da primenite svaki put kad nešto šijete jer se šivenjem gubi barem po 1 cm sa svake strane gde prolazi šav. Presvlaku ušijte tako da donja strana ostane otvorena kako biste mogli da je navučete na podlogu. Da biste lepo zategli presvlaku potrebno je da je pričvrstite sa donje, odnosno otvorene strane. Najbolje je da je pričvrstite  pištoljem za heftanje, mada možete upotrebiti eksere. Takođe možete da našijete trakice na donjim ivicama presvlake i pričvrstiti presvlaku tako što ćete uvezati trakice jednu za drugu.

Napravite Sami Tabure - Kucne Carolije

Nadamo se da će  Kućne Čarolije probuditi u Vama maštu i kreativnost i pomoći Vam da napravite tabure, ili neki drugi komad nameštaja.  Potrebno je malo truda a zauzvrat dobijate svoje malo remek delo koje će biti i lepo i korisno i pri tom možete da uštedite novac.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *