Keramičke Pločice Za Kuhinju – Kako Napraviti Pravi Izbor

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Za oblaganje zidova i poda kuhinje još uvek se najčešće koriste keramičke pločice. I mada postoji dosta alternativnih obloga koje se mogu koristiti za oblaganje zidova ili poda, keramičke pločice za kuhinju su, čini se najpraktičnije. Naime, pločice dobro podnose visoku temperaturu koliko i vodu, lako se održavaju, a ukoliko su kvalitetne i pravilno postavljene vrlo su dugotrajne. Izbor boja i dezena na tržištu je velik pa pored funkcionalne, keramičke pločoce imaju i dekorativnu ulogu u prostoru.

Keramicke Plocice Za Kuhinju - Uredjenje Kuhinje

Keramicke Plocice Za Kuhinju - Uredjenje Kuhinje

Pre nego što odaberete keramičke pločice za kuhinju potrebno je da dobro razmislite o tome koju boju i dezen želite ali i da obratite pažnju na odnos cene i kvaliteta vašeg konačog izbora.

Što se tiče dezena i boja pločica izbor je zaista velik i može se desiti da vam se dopadne nekoliko različitih vrsta, međutim izbor treba napraviti u skladu sa bojom i dezenom frontova na kuhinjskim elementima ali i sa dezenom radne ploče. Kuhinje uglavnom zauzimaju mali prostor, pa će nekoliko različitih dezena dosta uticati na kompletan vizuelni doživljaj. Ukoliko je kuhinja spojena sa dnevnim boravkom, prilikom izbora dezena i boje pločica, treba imati u vidu i boje u dnevnom boravku jer kompletan prostor treba da bude skladan. Dakle mogućnost odabira boje i dezena koji krasi keramičke pločice, smanjuje se uticajem svih ostalih elemenata koji se nalaze u prostoru.

Kada pronađete keramičke pločice za kuhinju sa odgovarajućim dezenom, motivima i bojom, raspitajte se o kvalitetu samih pločica. Povoljne cene određenih pločica ne bi trebalo da budu presudne prilikom pravljenja izbora jer se može desiti da je cena izuzetno povoljna usled nedostatka kvaliteta proizvoda. Uvek upitajte prodavca da li se radi o pločicama prve klase jer su one uglavnom kvalitetnije izrađene. Naravno kvalitet pločica zavisi i od proizvođača, pa tako druga klasa jednog proizvođača može biti kvalitetnija od prve klase drugog proizvođača.

Zid i pod kuhinje ne moraju biti obloženi istim materjalom, niti pločicama sa jednakim dezenom. Dovoljno je da ove dve površine budu skladne pa  tako podne pločice za kuhinju mogu biti na primer crvene sa belim dezenom, a zidne pločice bele ili crvene jednobojne. Bitno je da obloga poda mora biti kvalitetna, izdržljivija i otpornija na habanje i pritisak nego obloga zida. Upravo iz ovog razloga postoji razlika u kvalitetu, odnosno podela po vrsti pločica na zidne i podne keramičke pločice.

Zidovi kuhinje mogu biti obloženi nekim drugim materjalom koji je otporan na vlagu ili na visoku temperaturu ako se radi o delu zida koji se nalazi iznad šporeta. Ako ne želite keramičke pločice na zidovima kuhinje ili niste našli odgovarajući dezen, za oblaganje ovih površina može se upotrebiti laminat, leksan, staklo, kamen ili drvo. Naravno, svaki od ovih materjala ima sopstvene osobine i mogućnost da bude otporan u određenim uslovima. Laminat se ne preporučuje iznad šporeta jer ne trpi visoke temperature, dok se drvo iznad sudopere mora redovno mazati zaštitnim slojevima zbog štetnog uticaja vode. Ipak, ako se odlučite za neku od ovih obloga za zidove, moguće je kombinovati odeđene obloge prema uslovima kojima će biti izložene odnosno prema mestu na kome se nalaze.

Pre opremanja kuhinje sagledajte dimenzije prostora, boje koje se već nalaze u njemu i naravno ne okrećite leđa dnevnom boravku ukoliko je spojen sa kuhinjom. Važno je postići sklad koji objedinjuje celinu, pa tako i sagledajte elemente. Mala razlika u višebojnom dezenu  može delovati neskladno, a pošto će keramičke pločice kao i kompletna kuhinja trajati nekoliko godina, ili čak nekoliko decenija, potrebno je da dobro razmislite o tome kakav vizuelni efekat želite da postignete.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *