Keramičke Pločice Za Kupatilo – Kako Napraviti Pravi Izbor

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Uređenje kupatila je jedan od primarnih zadataka prilikom uređenja stambenog prostora, ujedno jedan od skupocenijih zadataka ali prema očekivanju i iskustvima ipak zadatak čiji su rezultati vrlo dugotrajni. Naime, kuhinja i kupatilo su prostorije koje se uređuju tako da budu funkcionalne narednih desetak godina, tako da u njihovo uređenje valja i uložiti jer će se ulog isplatiti u pogledu dugotrajnosti i funkcionalnosti prostora. Prilikom uređenja kupatila treba odlučiti o rasporedu elemenata, boji i dizanju sanitarija, zatim o komadima bele tehnike kao što su bojler, grejalica, mašina za pranje i sušenje veša ali ne treba zanemariti pitanje kakve ćete pločice za kupatilo odabrati.

Keramicke Plocice Za Kupatilo - Uredjenje Kupatila

Keramicke Plocice Za Kupatilo - Uredjenje Kupatila

Pored izbora boje i dizajna sanitarije, jedna od bitnijih odluka vezanih  za uređenje kupatila, jeste odabir pločica. Pločice koje su preporučljive za kupatilo mogu biti mermerne, granitne ili staklene, međutim najpopularnije su keramaičke pločice. Keramičke pločice se izdvajaju što zbog povoljnih cena što zbog velikog izbora boja, dezena i tekstura.

Keramičke pločice za kupatilo treba odabrati u skladu sa bojom i dezenom sanitarija ali pri tom voditi računa o samom kvalitetu pločica. Naime, pločice koje se koriste za uređenje kupatila treba da budu otporne na habanje, što se naročito odnosi na podne pločice i da imaju mali procenat upijanja vode. Pored malog procenta upijanja vode i otpornosti na habanje, pločice za kupatilo treba da budu otporne na jaka hemijska sredstva koja se svakodnevno koriste prilikom održavanja kupatila za uklanjanje vodenog kamenca ili dezinfekciju. Ukoliko se zaštitna glazura na pločicama ošteti prilikom habanja ili korišćenjem sredstava koja se ne preporučuje za njihovo održavanje, velika je verovatnoća da pločice neće biti maksimalno funkcionalne jer će upijati deo vode koji se u kupatilu razliva.

Novi trendovi i moderni dizajn donose obilje boja i dezena kada su u pitanju keramičke pločice za kupatila, tako da sada pločice pored funkcionalne imaju i veliku dekorativnu ulogu u prostoru. Pločice oplemenjuju prostor svojom teksturom, bojom i dezenom. Međutim na kompletni vizuelni efekat veliki uticaj imaju i dimenzije pločica, način postavljanja i boja samih fuga koje se nalaze između pločica. Moderna kupatila krase mozaici, pločice za predivnim teksturama ruža ili čak pločice koje u vidu slagalice čine fotografiju velikog formata.

Uredjenje Kupatila - Keramicke Plocice Za Kupatilo - Kucne Carolije

Uredjenje Kupatila - Keramicke Plocice Za Kupatilo - Kucne Carolije

Prilikom izbora boja i dezena pločica za uređenje kupatila, dobro je da znate da svaka boja ima svoje eventualne prednosti i mane. Bele pločice su isuviše standardne i u moru prelepih dezena i boja teško je odlučiti se za belo kupatilo. Međutim, dobra strana belih pločica je što se one najlakše održavaju i što je na njima vodeni kamenac koji se zadržava posle svakog korišćenja kupatila najmanje vidljiv. Sa druge strane crvene, crne ili zelene pločice su vrlo privlačne, jako će se dobro uklopiti sa belom sanitarijom i pri tom će oplemeniti prostor ali se može desiti da ih morate brisati nakon svake slučajno isprskane kapi vode. Elem iako se odlučite za bele pločice, boje kupatilu možete dodati farbanjem preostale površine zida, ormarićima u boji, zanimljivom zavesom za kadu.

Pre nego počnete sa opremanjem, napravite plan za uređenje kupatila kojim ćeete obuhvatiti raspored elemenata i upotrebu boja i dezena. Na malom prostoru kao što je kupatilo, boje će doći do izražaja čak i kada su nanesene na jako maloj površini, tako da će mali deo zida u jarko crvenoj boji imati veliki vizuelni uticaj u kupatilu koje ima bele keramičke pločice i belu sanitariju. Sa druge strane, keramičke pločice za kupatilo sa dekorativnom teksturom, zanimljivim dezenom ili fotografijom raskošnog vodopada u potpunosti će okarakterisati izgled Vašeg kupatila i doprineti prijatnosti ambijenta.

1 Comment

  1. ogledalo I mozaik plocice su spas kad je kupaonica mala…preferiram svetle boje I mislim da daju utisak veceg prostora……a da, ovaj savjet za pola sata oaze dobro zvuci..

    Mia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *