Lampe Od Ukrasne Tikve

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jedan od zanimljivih, a jednostavnih uradi sam projekata svakako je pravljenje lampe od ukrasne tikve. Ukrasne tikve se mogu koristiti i ukrašavati za različite namene, za pravljenje lutaka, za pravljenje maski, za pravljenje ukrasnih etno čaša, za pravljenje ikebana, mada i sama oslikana ili izlakirana ukrasna tikva može biti dekorativni element u prostoru.

Sa ukrasnom tikvom se lako radi jer je dovoljno mekana da je možete bušiti i seći kako želite, dobro prima boje, lakove i sprejeve i pri tom se može naći u skoro svakom seoskom domaćinstvu na našim prostorima, a možete ih i sami gajiti ukoliko uživate u njihovom ukrašavanju. Ukoliko imate jednu veliku ukrasnu tikvu, evo zanimljivog  načina da je upotrebite praveći romantičnu lampu koja će svojom svetlošću dekorasati zidove vaše sobe.

Lampe Od Ukrasne Tikve - Uradi Sam

Lampe Od Ukrasne Tikve - Uradi Sam

Da biste napravili lampu od ukrasne tikve potrebno je da imate suvu tikvu visine, odnosno dužine oko 50 centimetara. Sa jedne strane tikvu probušite tako da kroz rupu može da prođe sijalica sa fasungom. Zatim tikvu očistite od semenja i izdubite je koliko god možete.

Sledeći korak u ovom uradi sam projektu jeste ukrašavanje tikve odnosno ukrašavanje lampe. Obojite ili izlakirajte spoljašnji deo tikve u željenoj nijansi i ostavite da se osuši. Zatim nacrtajte motive kojima želite da dekorišete svoju lampu i koristeći šilo izbušite rupice po linijama koje ste iscrtali. Možete koristiti dva šila različite debljine ili kontrolisati ubode kako biste postigli efekat rupica raznih veličina. Ono što oslikate na tikvi, odnosno motiv koji rupičasto nanesete, oslikaće zidove prostora u kome se lampa bude nalazila.

Boje koje nanesete na tikvu imaće uticaj samo kao dekorativni element dok u prostoru ima dodatnog osvetljenja, dok će rupice koje napravite na tikvi biti upravo način na koji će buduća lampa krasiti prostor svaki put kada prosipa svetlost.

Kada napravite rupičaste motive na tikvi koju ste prethodno izbušili, očistili i obojili, potrebno je da ubacite sijalicusa fasungom. Možete upotrebiti sijalicu i fasung sa stare lampe čiji se abažur oštetio.  Preporučujemo da za ovakvu lampu koristite sijalice koje se ne zagrevaju dok rade jer ovakve sijalice neće ugrejati unutrašnjost tikve i neće doći do eventualne nezgode.

Lampu od ukrasne tikve možete napraviti kao zidnu, podnu ili stonu lampu u zavisnosti od toga koji deo prostora želite da osvetlite i na koji način. Zavisno od mašte i umeća kao motive na lampi možete imati nekoliko zvezdica ili cvetića ili pravu umetničku sliku napravljenu od nekoliko stotina rupica.

Uživajte u kreativnom radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *