Pločice Za Terasu – Uređenje Terase

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jedan od bitnih elemenata za uređenje terase, balkona ili trema jeste svakako i odabir pločica kojima će ove površine biti obložene. Pored razlike u veličini, boji, dezenu i teksturi,  najvažnija je razlika u samim svojstvima koje treba da poseduju pločice za terasu, odnosno eksterijer. Za oblaganje zidova i poda ne mogu se koristiti pločice sa jednakim svojstvima, takođe postoji razlika između pločica za enterijer i pločica za eksterijer.

Plocice Za Terasu - Uredjenje Terase

Plocice Za Terasu - Uredjenje Terase

Pločice za terasu treba odabrati prvenstveno prema svojstvima koje imaju a zatim i prema dezenu, boji ili teksturi. Naime, karakteristike  prostora u koji se stavljaju pločice zahtevaju određene osobine od ovih proizvoda kako bi bile funkcionalne, pa tako pločice za zidove mogu biti tanje i manje otporne na habanje dok se za podne pločice moraju odabrati one koje su deblje, otpornije na habanje i sa većom čvrstinom. Shodno tome pločice koje se koriste za uređenje terase treba da budu deblje od 7mm i da budu otporne na habanje sa koeficijentom čvrstine preko 5 prema MOHS skali.

Druga bitna razlika koja se pravi prilikom odabira pločica jeste koliko vode upijaju, da li se radi o velikom procentu upijanja vode ili o malom. Za uređenje terase treba odabrati pločice koje imaju mogućnost upijanja vode manje od 3%,  jer će upravo ova odlika spoljašnjih pločica značiti da ih neće oštetiti voda iz atmosfere i da su otporne na mraz što je jedna od bitnijih karakteristika pločica za spoljašnju upotrebu. Naime, pločice koje apsorbuju dosta vode, sklonije su pucanju prlikom jako niskih temperatura.

Kada odaberete pločice za terasu sa malim procentom upijanja vode, sa velikim koeficijentom čvrstine, odgovarajuće debljine i otporne na habanje, treba još da obratite pažnju na koefivcijent trenja. Pločice za uređenje terase ili druge spoljne površine, treba da budu neklizajuće kako ne bi došlo do eventualne nesreće prilikom koračanja po vlažnom podu. Što se koeficijenta trenja tiče, za podne pločice eksterijera preporucuju se one koje imaju oznaku R13. Jedini način da se sigurno uverite u to koliko je pločica zaista neklizajuće, jeste da pokvasite njenu površinu i da stanete na istu. Bez obzira na samu oznaku koeficijenta trenja, treba voditi računa prilikom koračanja na mokrim pločicama jer se po nekim standardima koeficijent trenja meri na suvoj podlozi, pa će se desiti da kupite pločice koje su neklizajuće samo po suvom vremenu.

Sledeći korak prilikom odabira pločica za uređenje terase, trema ili balkona, jeste odabir dezena odnosno boje. Pločice sa motivima, odnosno teksturom kamena, idealno će se uklopiti u eksterijer i doprineti prirodnosti ambijenta koji će uz dodatak elemenata ili nameštaja od drveta i malo zelenila delovati potpuno skladno. Naravno ako Vam se više dopada cvetni dezen ili tekstura možete se odlučiti i za takve pločice za terasu ili eventualno upotrebiti jednobojne. Radi lakšeg održavanja i manje vidljive prljavštine, dobro je pločice za terasu odabrati u pastelnim tonovima bež, braon ili zelene nijanse ili se opredeliti za boju bele kafe, peska, kamena ili cigle.

Nemojte odlučiti koje ćete pločice za terasu uzeti oslanjajući se na povoljnu cenu jer ona nikako ne treba da bude presudna u ovom slučaju. Može se desiti da usled niže cene pa i kvaliteta za uređenje terase utrošite duplu količinu novca jer će pločice ispucati u roku od dve godine. Sa druge strane ako platite manje za pločice sa malim koeficijentom trenja, može doći do nezgode pa će biti i posledica po zdravlje nekog od ukućana. Upravo iz ovih razloga, obratite pažnju na apsolutno svaku karakteristiku pločica za koje se odlučite jer nijedna od osobina nije zanemariva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *