Ukrasi I Kostimi Za Noć Veštica

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Zahvaljujući kulturnom uticaju,  medijima, filmovima, knjigama Noć Veštica je sve popularniji praznik širom sveta. Iako nekada nije imao toliku popularnost, u toku prošlog veka a naročito  zadnjih decenija se na ovaj dan organizuju proslave, fešte i parade koje su ispraćene dekoracijom, filmskim projekcijama, igrama, kostimima.

Noc Vestica - Cestitka

Nekoliko je raznih pretpostavki o poreklu praznika, ali  je najprihvaćenija pretpostavka da je proslava Noći  veštica potekla od običaja proslave keltskog praznika. Kelti su  su 31.og oktobra proslavljali noć uoči Dana svetih. Naime, verovalo se da u ovoj noći mrtvi napuštaju svoje grobove i posećuju svet živih. Kelti su praznik obeležavali tako što su se maskirali koristeći životinjsko krzno i boje na licu kako bi se zaštitili od duhova.

Maske i kostimi za noć veštica su vrlo popularni i ujedno predstavljaju  jedan od simbola ovog praznika. Ranije su deca oblačila kostime koji su bili ručno pravljeni i od vrata do vrata, tako kostimirana tražila slatkiše. Maske i kostimi su se pravili tako da deluju zastrašujuće, podsećajući na duhove, veštice i mistična bića.

Kostimi Za Noc Vestica

Kostimi Za Noc Vestica

Danas je u svetu razvijena čitava industrija izrade najrazličitijih kostima i maski koji se koriste za Noć Veštica. Jednako se kupuju kostimi za decu,  za odrasle ali i kostimi koji su namenjeni kućnim ljubimcima. Iako su u početku maske i kostimi za Noć veštica bili inspirisani đavolima, duhovima, mističnim bićima, drakulom, vešticama, mumijama, vempirima, danas su vrlo popularni likovi iz svetski poznatih horor filmova ili filmova naučne fantastike, junaci crtanih filmova ili pak kostimi koji asociraju na neku od muzičkih zvezda.

Rezbarene bundeve su, pored kostima jedan od zaštitnih znakova ovog praznika. Na Noć Veštica rezbarene bundeve sa svećom postavljaju se ispred vrata. One služe kao putokazi izgubljenim dušama mrtvih koje lutaju u svetu živih u noći između 31.og oktobra i 1.og novembra. Prvobitno bundeve su rezbarene tako da im se probuše otvori koji podsećaju na oči i usta a kroz te otvore je prolazila svetlost sveće. Danas se rezbarenje bundeve pretvara u umetnost pa pored raznolikih šara koje se dobijaju bušenjem i skidanjem dela kore, bundeve mogu biti oslikane i zanimljivo ukrašene.

Noc Vestica - Kucne Carolije

Noc Vestica - Kucne Carolije

Popularno je korišćenje bundeve za ukrašavanje prostora u Noći Veštica mada se podjednako koriste i vrlo maštovito osmišljene sitnice za dekoraciju doma ili dvorišta koje asociraju na ambijente iz horor filmova. Danas se u radnjama mogu naći ukrasi inspirisani slepim miševima, paucima, duhovima, vešticama, najrazličitije sveće pa čak i poderane zavese za dekoraciju prostora za Noć veštica.

Kakvo god da je bilo prvobitno značenje praznika sada poznatog kao Noć Veštica , danas je to još jedan način da se ljudi zabave. Muzika, domišljate igre, maštoviti kostimi, zastrašujući ukrasi, pa čak i maštovito dekorisana trpeza dovoljni su razlozi da se prepustite popularnoj proslavi.

2 Comments

  1. super no.c vestica, nikad nisam bila na tome <3 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us '0 which is not a hashcash value.

  2. slavim ga, od prosle godine je to postala tradicija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *