Uskršnje Čarolije – Dekoracija I Farbanje Jaja

by Mirjanče on 30/03/2011 · 20 comments

Kreativci prepuni ideja u velikoj želji da ih ispolje i pokažu svoje umeće ili da jednostavno uživaju u radu, svaki put željno očekuju novogodišnje, božićne ili uskršnje dekoracije. Uskrs je svakako veliki praznik ispraćen pripremama koje obuhvataju i dekoraciju. Kao i drugi praznici, Uskrs ima svoju tradiciju pa i farbanje jaja nosi simboliku i verovanje, no ovog puta ćemo se osvrnuti samo na estetiku. Evo nekoliko ideja kako da ukrasite uskršnja jaja koja će se kasnije koristiti u prehrani, a da pri tom ne koristite toksične materjale poput lepkova, sprejeva ili lakova.

Za ukrašavanje jaja, ukoliko lepo crtate možete koristiti pčelinji vosak. Iscrtajte šare na jajetu zatim jaje stavite  u boju. Kada izvadite obojeno jaje, skinite vosak topljenjem brišući ostatke papirom.

Sličan rezultat ćete dobiti ukoliko uskršnja jaja ofarbate po standardnom uputstvu, a zatim kada ih izvadite iz boje u kojoj su se kuvala, flomasterom umočenim u sirće skinete boju na pojedinim mestima. Za ovu metodu koristite flomaster koji je prestao da radi i sirće koje koristite u kuhinji. Jednostavno iscrtajte tufne, šarice, cvetiće a sirće će skinuti boju i ostaviti motiv.

Uskrsnja Jaja Sarana Sircetom

Da bi uskršnja jaja izgledala kao da su lakirana možete se poslužiti bojama koje ćete sami spremiti. Porebno je da probušite žumance i izlijete ga u manju posudu, opnu možete baciti. Zatim u žumanac treba dodati ekstrakt boje koju želite. Za jaja koja će služiti konzumiranju, koristite ekstrakt prehrambene boje ili one koju ste kupili za farbanje jaja. Umutite prah boje sa žumancetom i dobićete željenu boju nalik uljanoj boji. Prefabajte njome već skuvano i osušeno jaje. Dok se boja nije sasvim osušila uzmite čačkalicu i napravite šare tako što ćete skinuti boju koju ste naneli.

Osim za pravljenje boje, žumanac možete koristiti i za lepljenje. Ukoliko želite da uskršnja jaja ukrašavate kolaž papirom, cirkonima ili mozaikom od polupanih ljuski, umesto lepka koji može imati toksične materije koristite žumanac kao sredstvo za lepljenje.

Farbanje jaja nakon kuvanja možete uraditi i na sledeći način: navucite rukavice i posipajte po njima nekoliko kapi različitih ekstrakata prehrambenih boja. Još ne ohlađeno skuvano jaje protrljajte kroz ruke i ono će se obojiti u nekoliko različitih nijansi. Ovako ofarbana jaja će se brže sušiti ako ih umažete bojom dok su još vruća.

Hladno bojena uskrsnja jaja

Vrlo jednostavno možete našarati uskršnja jaja tako što ćete pre umakanja u boju povezati gumice za tegle preko jajeta. Kada izvadite jaja iz boje, skinite gumice a šare će ostati na mestima gde su one bile. Ako želite kombinaciju dve boje, prvo ofarbajte jaje u jednu svetlu nijansu ( npr. roze), zatim stavite gumice pa potopite jaje u drugu boju (npr.plavu).

Uskršnja jaja možete ukrasiti flomasterom sa šljokicama koji je inače namenjen ukraševanju jaja koja će se koristiti u prehrambene svrhe ( dakle šljokice se neće razlivati po jajetu prilikom ljuštenja).

Uskrsnja jaja sa cirkonima i sljokicama

Takođe možete uskršnja jaja ukrašavati biljkama. Listići deteline, peršuna, ruže ili bilo koji list koji Vam deluje zanimljivo može se prilepiti na ljusku, zatim se jaje umota u najlon čarapu koja čvrsto zategne listić. Nakon bojenja, čarapa i list se skidaju a šara ostaje na mestu gde je bio list. Umesto listića biljaka, kao šablon za farbanje jaja može se iskoristiti samolepljivi masni papir. Isecite oblike, odnosno motive šara koje želite, zalepite papir, umotajte u čarapu i potopite u boju. Takođe možete koristiti kombinaciju dve boje kao i kod vezivanja gumice.

Uskrsnja jaja ukrasena biljkama

Samo najlon čarapu možete povežati oko jajeta u nekoliko čvorova i na svakom mestu gde se nalazio čvor na jajetu će ostati šara nalik sjajnoj zvezdi.

Stari džak u kome se pakuje krompir ili paprika može takođe biti lepa šara na uskršnjim jajima. Jednostavno se jaje poveže u komadić mrežice i spusti u boju.

Kako bi uskršnja jaja koja ste ofarbali pri kuvanju imala sjaj dovoljno je da ih nakon vađenja iz boje premažete pamučnom krpicom koju ste pokvasili jestivim uljem.

Neki od ovih metoda za ukrašavanje  jaja ste zasigurno probali, podelite sa nama mišljenje o tome koja je metoda najbolja ili nam predložite neku novu ideju koju nismo spomenuli. Možda imate neki stari trik koji koristite da uskršnja jaja budu zanimljiva i blistava pa ga možete podeliti sa našim čitaocima. Prepustite se mašti i uživajte u šarenim kreacijama i pripremama za Uskrs.

 

 

{ 20 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: